081025 Joakim Strömberg vann finalen i Drivers Open

Bengtsfors MotorClub avslutade årets Drivers Open-serie med final i Gapungebyns grusgrop. Drivers Open är en motorsportgren som lever lite i skymundan av de etablerade motorsporterna som rally, racing och rallycross. Drivers Open är rallysportens motsvarighet till folkrace, ett billigt alternativ för att få prova på bilsport på ett enkelt sätt. Bengtsfors MotorClub körde en provtävling i december i fjol, mest för att pejla av intresset. Det kom 19 bilar, sedan har det bara ökat och ökat… Under året har man kört ytterligare 10 tävlingar. Totalt har 88 förare deltagit i någon av dessa tävlingar.

Idén till att köra dessa tävlingar uppkom förra sommaren när några medlemmar i motorklubben satt och spånade och man pratade bland annat om de buskörningar som man kunde läsa om i Dalslänningen. De menade att det måste finnas ett sätt att få dessa gasglada ungdomar att få köra av sig under ordnade former. Drivers Open visade sig vara precis det som behövdes. – Just enkelheten har nog varit nyckeln till framgången. Alla kör med sin helt vanliga ”Svensson-bil”. Det enda som krävs är att bilen är godkänd för gatan plus att föraren har körkort och hjälm, sa Bengtsfors MotorClubs Ordförande Sören Tolldin.

Finaltävlingen lockade 42 deltagare och man körde fyra gånger. Stefan Gustavsson inledde bäst och ledde efter första omgången före Henrik Andersson, Morgan Ernstsson och Joakim Strömberg. Efter andra omgången hade Strömberg klättrat till andraplatsen, endast en tiondels sekund efter Gustavsson och i tredje rundan gick han förbi. Gustavsson försökte kontra, men då körde han på en tunna och fick fem sekunders tidstillägg istället. Strömberg vann före Andersson, Ernstsson och Gustavsson. Strömberg hade dock allt annat än en lugn uppladdning inför finalen: – Jag tog en tur med min bil i går för att kolla så att allt var ok. Då rasade plötsligt bromsbanden ihop och jag hade ingen möjlighet att laga detta i går kväll. Jag fick vara med och köra med en lånad Opel Corsa idag istället, sa Strömberg.

En trio förare från Säffle deltog för första gången i Drivers Open, men de var inga debutanter i motorsportsammanhang. De har varit med i Sverigeeliten både i rally och rallycross. De heter Henrik Andersson, Peter Leander och Anders Karlsson. – Vi var med och tittade när Bengtsfors MotorClub arrangerade tävlingen i Säffle och vi sade då till varandra: varför är inte vi med? Vi har ju provat på det mesta inom motorsport, så varför inte det här? Vi köpte en bil ihop och det är precis lika roligt som det ser ut, sa grabbarna från Säffle.

Årets tävlingar har lockat förare från Säffle, Årjäng, Färgelanda, Uddevalla och Göteborg, men de allra flesta kommer ändå från Bengtsfors Kommun. Efter provtävlingarna i vintras har man kört en klubbmästerskapsserie de åtta senaste tävlingarna där de sex bästa resultaten räknades. Totalt tävlade 69 personer från Bengtsfors och serien vanns av Stefan Gustavsson före Bengt-Åce Gustavsson och Lucas Ernstsson. Stefan har erfarenhet av rally, som han körde med framgång i ekonomiklassen på nittiotalet. Bengt-Åce körde långlopp i banracing på nittiotalet medan den unge Lucas har kört mycket motocross. Det har varit kul och jämför man med rally så kostar det här i princip ingenting, sa Stefan Gustavsson.

Per-Olov Johansson har varit tävlingsledare vid alla tävlingar utom en i år och han är mycket nöjd. – Jag har inte fått ett enda klagomål, så det måste väl vara ett mycket bra betyg, sa Johansson. Ove Johansson har varit funktionärssamordnare och starter under året. – Jag vill tacka alla funktionärer som ställt upp i ur och skur, för vi har verkligen inte haft tur med vädret under året. Ibland har det dock varit tufft att få tillräckligt med folk, men vi har alltid löst detta på ett eller annat sätt, sa Johansson.

Nu blickar man fram emot nästa säsong och de hoppas på att det blir en rejäl vinter så att man kan få köra på snö och is.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Kommentera