20120204 Sextimmars på Dalsland Ring

Hemmasegrar i sextimmars på Dalsland Ring

Dingelvik

Bengtsfors MotorClub arrangerade sin andra upplaga av sextimmarstävlingen på gamla Dalsland Ring. Förberedelserna har varit knepiga då vintern aldrig såg ut att komma. Tävlingen skulle ha körts för ett par veckor sedan, men då var det fortfarande blidväder och snölöst, men så plötsligt kom både kyla och snö och klubben jobbade frenetiskt för att hinna med allt. Tävlingsdagen bjöd på en kall morgon med kvicksilvret nedåt minus 20 grader kallt. Detta stoppade dock inte de 40 teamen och de drygt 200 förarna från att komma till start.

Bilarna kämpade väl i det kalla vädret och de höll förvånansvärt bra. Drygt 30 av deltagarna tog sig i mål. Tävlingen satte sina spår, de flesta bilarna hade fått sina törnar, men humöret var på topp och deltagarna sken i kapp med solen.

Emil Gavling åkte 112 mil från Arjeplog för att delta i tävlingen, och han åkte inte förgäves för hans team; Kenth-Erics Allservice, vann den framhjulsdrivna klassen. De körde 101 varv vilket motsvarade drygt 20 mil. De andra förarna i teamet var: Christer Sonesson, Mattias Jansson, Alexander Arvidsson, Markus Bernhardsson, Kenth-Eric och Stefan Gustavsson. På andra plats kom Numquam Cede Racing som hade den mest internationella prägeln på teamet. Två engelskmän, boende i Sverige, en dansk och ett par svenskar. Kanotmaraton 1 kom trea.

I den bakhjulsdrivna klassen lyckades Team BIAB försvara sin seger från i fjol. I teamet ingick: Andreas Johanson, Thomas Rapp, Mikael Åström, Erik Lennartsson, Mats & Tomas Johannesson. Tvåa kom Eddie Meduzas Änglar från Svanskog och trea kom Terminator Racing från Mellerud.

Det förekom många olika slags kamper i själva racet. Det fanns familjemedlemmar som körde för olika team, det var arbetskamrater som körde ihop och mot andra osv. En av dessa intressanta kamper var kommunalrådet Per Erikssons kamp mot hans hustru Viktoria Gradin. Per körde för teamet No Bullshit Garage, som hade en andraplats från i fjol att försvara, medan Viktoria kom med ett rent tjejteam av collegor från hennes jobb. Per och hans team körde tufft och hamnade ibland i snövallarna och behövde bärgning medan Viktoria och hennes vänner körde lugnt och säkert och plockade säkra varv. När tävlingen var över hade de kört exakt lika många varv, men Per och hans team var några sekunder före i mål…

Två norska team från Sarpsborg kom tillsammans med en hel busslast med supportrar. Det är en ungdomsskola som jobbar med bilar, som en motorgård som heter Däckslitarn. De flesta av dessa ungdomar har inte ens körkort utan ”övningskörde” i tävlingen. Deras ca 50 supportrar viftade med norska flaggor som sig bör. Deras läktare såg ut som den var hämtad från Holmenkollen. Man kan säga att publikkampen vanns av norrmännen.

Vi fick se rutinerade förare med SM-medaljer i bagaget, men mer än hälften av förarna var nybörjare inom sporten och den här tävlingsformen är så billig att vem som helst har råd att vara med. Det behöver inte bli roligare bara för att en bil är snabbare och dyrare. En reflektion som någon gjorde var att det kommer att vara färre deltagare i Svenska rallyt som körs nästa helg än dem som var här och körde i helgen!

Tävlingen sändes live på radion och klubbens ordförande; Bengt-Åce Gustavsson var speaker tillsammans med Raceradio.se som stod för tekniken. Man kunde höra tävlingen lokalt på FM-bandet eller internationellt via webradion. Raceradion drivs av Peter Feuk från Motala. Han brukar sköta radiosändningarna från bl a STCC och Speedwayklubben i Motala. Hans lyssnarrekord slaktades fullständigt den här helgen då hela 1903 unika lyssnare hade klickat in på webradion för att lyssna! – När Bengt-Åce ringde och frågade om jag ville komma hit och hjälpa till med tävlingen tvekade jag inte en sekund. Det har varit hur kul som helst och jag ser redan fram emot nästa tävling här, sa Feuk.

Bengtsfors MotorClub fick mycket positiva lovord efter sitt lyckade arrangemang och nu börjar arbetet med att blicka fram emot nästa vinters tävling. – Vår målsättning är självklart att göra en ännu bättre tävling nästa gång, och det finns många saker vi kan förbättra, även om det fungerar bra redan nu, avrundade ordförande Gustavsson.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Nedan följer några klipp från vad andra tidningar skrev om tävlingen:

 

    

  GT/Epressen                                Motorsportkanalen             Bohuslänningen                  Provinstidningen                   

   

Dalslänningen                                   Dalslänningen                         TTELA                         Melleruds Nyheter

 

Racingavisen Norge                    Rally & Racing

Kommentera