Jubileum för Bengtsfors MotorClub

Mästarmöte mellan Tommy Jagerwall och Erik Berger.

Bengtsfors MotorClub är en klubb med anor ända från femtiotalet. Klubben har haft toppar och dalar under åren. Höjdpunkterna var isracingen och Dalsland Ring på sextiotalet. Sedan följde en mörk tid på sjuttio- och åttiotalet. Klubben fick en nytändning på nittiotalet med en ny generation unga rally- och banracingförare, men efter Lear-kraschen 1999 gick det utför med klubben igen… Det var så illa att 2007 insåg klubben att om man inte hittade på något drastiskt skulle klubben gå i konkurs inom ett år.

Precis i rättan tid var det någon som kom med förslaget att prova på den nya grenen Drivers Open. Det är en rekryteringsgren som påminner om rally, men man kör med helt vanliga gatbilar. Maxhastigheten är satt till 80 km/h, vilket åstadkoms med hur man lägger banan. Klubben tyckte att detta var värt att satsa på och premiärtävlingen kördes den 1:a december 2007. Inför tävlingen sade man att om det kommer minst tio förare är detta något att satsa på. Det kom 19 st och resten är historia…

Bengtsfors MotorClub blomstrade igen och motorintresset steg till en rekordnivå som vi inte skådat i landskapet sedan Dalsland Rings glansdagar! Medlemsantalet växte och ekonomin för klubben var räddad. Till dags dato har Bengtsfors MotorClub arrangerat 66 tävlingar i Drivers Open. Det finns ingen annan klubb i landet som har arrangerat i närheten av så många tävlingar. Den 2:a december körs årets final och då är det alltså 10-årsjubileum sedan den första tävlingen kördes.

Årets dragplåster vid finaltävlingen blir ett mästarmöte mellan Erik Berger och Tommy Jagerwall. Erik Berger är världens äldste racerförare och han verkar aldrig kunna lägga hjälmen på hyllan… Han skulle ha avslutat sin karriär redan säsongen 2015 när han fyllde 90 år, men han gjorde om finalen när han var 91 år och i somras körde han en backtävling i Uddevalla, 92 år gammal (ung). Erik ställs mot Tommy Jagerwall, som också har ett långt och framgångsrikt liv inom banracingen, både som förare och teamchef. Båda har kört på elitnivå och även i historisk racing där Jagerwall har vunnit den totala cupen två gånger. Senast Jagerwall var i Bengtsfors var i samband med Bergers 90-års firande och då vann Jagerwall jubileumssprinten. – Jag har egentligen lagt hjälmen på hyllan, men när jag fick frågan om att köra ett mästarmöte mot Erik Berger kunde jag inte tacka nej. Jag minns med glädje min seger i Bengtsfors sommaren 2015. Nu skall jag möta Erik i en bil som jag aldrig har sett så jag har ingen aning om hur det kommer att kännas, men jag skall i alla fall satsa allt jag kan, sa Jagerwall.

-Jag har ju egentligen slutat, men det är ju så kul att köra bil och min licens löper ju inte ut förrän i januari 2018 så det gäller ju att passa på så länge det går, sa Erik Berger.

Finalen kommer att köras i Gapungebyns grusgrop, för det var där det började för 10 år sedan.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Just när det såg som mörkast ut för Bengtsfors MotorClub körde vi en provtävling i Drivers Open. Det blev succé direkt. Christian Bruce från Säffe vann vår första tävling.

 

Kommentera