2018-06-11

Försäkringsbesked från SBF

Senaste nytt om försäkringsfrågan för utländska bilar:

Jag har varit i kontakt med SBF och blev då hänvisad till en ny försäkring som heter Motortävlingsförsäkring.

Glad i hågen tog jag därför kontakt med försäkringsbolaget för att teckna denna försäkring så att våra norska vänner skulle få åka med oss igen, men till min besvikelse så får man endast använda denna försäkring när man kör med oregistrerade bilar...

Jag ringde SBF igen och vi gick i genom regelverket. Kruxet är att i reglerna för Drivers Open står det uttryckligen att alla bilar skall vara registrerade, besiktade och trafikförsäkrade... SBF kan inte försäkra en bil som redan är försäkrad...

SBF sade att de hade varit i kontakt med Norska Bilsportförbundet och tydligen fanns det åtminstone ett norskt försäkringsbolag som godkände att man fick köra tävling i Sverige, om man var helkund. SBF´s rekommendation är därför att norska förare skall vända sig till sitt förbund och sitt försäkringsbolag och lyfta försäkringsfrågan.

Om en norsk förare vill köra DO i Sverige så är det ok så länge som de kan uppvisa ett giltigt försäkringsbevis (oavsett bolag). Om det sker en olycka så går SBF´s försäkring in och täcker skadorna och sedan kommer SBF´s försäkringsbolag att kräva pengarna tillbaka från det försäkringsbolag som bilen är försäkrad i. Det är här problemet ligger om det norska bolaget inte vill gå med på detta, i så fall blir bilens ägare drabbad och får ta den ekonomiska smällen själv. Vi har alltså inte rätt att neka en norsk förare att starta om han kan uppvisa ett giltigt försäkringsbevis.

Vi från Bengtsfors MotorClub är mycket ledsna över att vi inte kan påverka situationen mer än så just nu, men vi håller oss uppdaterade om utvecklingen mellan våra grannländers förbund.