2022-03-21

Den förre F1-föraren Reine Wisell är död

Reine Wisell växte upp i Motala. Han kom snart in i motorsporten. Han debuterade i en Triumph Herald 1962 och han körde både på bana och is. Sedan blev det hundkoja och den unika bilen MG Midget som finns kvar i historisk racing i Sverige ännu idag. Det stora lyftet för Reine var när han började köra F3 1966. Han tog sin första seger i SM-finalen på Dalsland Ring samma år. 1967 vann han SM och säsongerna 1968-1969 rankades Reine som Europas bäste F3-förare. Detta trots att han körde samtidigt som Ronnie Peterson!

Det var i F3 som Reine gjorde sig ett namn. Han var rankad som den bäste F3-föraren i Europa både 1968 och 1969.

Det kanske mest minnesvärda loppet någonsin var de båda svenskarnas uppvisning i Monaco 1969 där de utklassade världseliten inför alla F1-stallens ögon. Den matchen vann Ronnie. Uppvisningen gjorde att båda tog sig till F1 året efter. Reine fick hoppa in i Lotusstallet där han ersatte Jochen Rindt, som just hade omkommit. Reine kom trea i sitt första F1-lopp. Tyvärr blev det inga fler pallplatser i F1 för Reine, bilarna han körde räckte inte till.

Reine körde F2 när tillfälle gavs, som här på Mantorp Park i EM 1972.
Reine körde Alfa Romeo 1972.
Reine innan start 1973.

Reine kom hem till Sverige och körde Super Star, som var dåtidens mest populära klass. Under fyra säsonger tog Reine två segrar och han kom tvåa i mästerskapet två gånger.

Reine körde fyra säsonger i Super Star.

Reine fortsatte att köra biltävlingar runt hela världen. Han körde även en del ekonomirallyn där det gick ut på att köra så snålt som möjligt. Reines mjuka och precisa körstil passade bra även till den typen av körning.

Reine körde i SLC 1998 med en Golf-Diesel! Den var inte snabb, men de behövde nästan aldrig tanka!

Jag träffade Reine första gången 2003 när jag skulle intervjua honom för filmen om Dalsland Ring. Jag fick komma hem till hans lägenhet i Skärholmen. Jag minns att jag var väldigt nervös och ”starstruck” när jag blev in i hans lägenhet. Att få prata med en F1-förare kändes väldigt stort för mig. Mötet blev inte alls som jag hade trott. Reine bjöd på semlor och te och efter fem minuter kändes det som vi hade känt varandra hela livet. Han var en riktig ”mysfarbror” och vi pratade om allt möjligt. Efter den dagen sprang vi på varandra många gånger i olika sammanhang och Reine var alltid noga med att hälsa.

Jag träffade Reine många gånger och han var alltid lika trevlig. Den här bilden togs i Bengtsfors när Reine var med och firade Erik Bergers 90-årsdag.

När vi firade Erik Berger med pompa och ståt i Bengtsfors sommaren 2015 var Reine med och firade.

Sista gången vi sågs var när Mantorp Park firade 50 år sommaren 2019. Reine bodde i Thailand på äldre dagar och söndagen den 20:e mars somnade han tyvärr in, 80 år gammal.

Vila i frid Reine

Bengt-Åce Gustavsson